Onze kandidaten
![]() LIJSTTREKSTER - Ashley Vandekerckhove Ashley is een grassrootsactiviste die zich bezighoudt met structurele machtsongelijkheden. Ze is afkomstig uit een kansarm gezin, maar heeft dankzij de opofferingen van haar ouders en haar zuurverdiende jobstudentenloon een masterdiploma in de Theoretische en Experimentele Psychologie behaald. Momenteel is ze studente in de master Gender & Diversiteit, met een specifieke interesse in het androcentrisch denken, de verschillende vormen van seksisme en genderstereotypering. Ze is vrijwilligster bij allerhande organisaties die zich bezighouden met vrouwenrechten en dierenrechten. Ze is een fervente feministe, veganiste en antikapitaliste en opiniemaakster bij de community sectie van dewereldmorgen.be. |
![]() 2DE PLAATS - Wim Deliveyne Ik ben een overtuigd feminist. De emancipatie van vrouwen is nooit voltooid zolang mannen niet mee emanciperen. Daarom steun ik als excuusman de lijst PISS-OFF want feminisme is voor iedereen. |
![]() 3DE PLAATS - Kris Garrein Ik geloof sterk in de gelijkwaardigheid van man en vrouw. Evenwaardige toegang tot publiek sanitair is soms hoognodig voor iedereen. Daarom steun ik als excuusman de lijst PISS-OFF. |
![]() 4DE PLAATS - Muriel Van den Bosch Ik ben Muriel Van den Bosch, opgegroeid in de sociale woonwijk ‘eiland Malem’ en heden woonachtig in de sociale woonwijk ‘Watersportbaan’. Sinds 1999 werk ik aan de Universiteit Gent. Mijn motto is: minder verloedering in sociale woonwijken, gelijke behandeling voor ieder levend wezen en fuck de rest. |
![]() 5DE PLAATS - Erwin Planckebr Ik ben een overtuigd feminist. De emancipatie van vrouwen is nooit voltooid zolang mannen niet mee emanciperen. Daarom steun ik als excuusman de lijst PISS-OFF want feminisme is voor iedereen. |
![]() LIJSTDUWSTER - Fatemeh Baharak Bashar Baharak is de oprichtster van de vzw Plasactie en de voorvechtster van de gelijke sanitaire rechten op de Gentse feesten. Ze is een gedreven feministe en de autrice van het boek “Djenghis, democratie en vrouwen. Een Iraanse van Gent naar Caïro”. Daarnaast schrijft ze ook artikels en opiniestukken op dewereldmorgen.be. Ze helpt als vrijwilligster in het Burgerplatform om transmigrantes tijdelijke bij gastgezinnen te laten opvangen. Zowel de Koerdische als de Palestijnse zaak liggen haar nauw aan het hart en ze zet zich in voor een inclusieve samenleving. Zelfbeschikkingsrecht en burgerlijke ongehoorzaamheid vindt ze heel belangrijk. |
Waarom de PISS-OFF-lijst?
Vrouwen ervaren dagelijks ongelijke sanitaire behandeling wanneer ze zich in de openbare ruimte begeven. Geïnspireerd door de strijd van de vzw Plasactie die al sinds 2004 ijvert voor gelijke sanitaire rechten tussen vrouwen en mannen, heeft PISS-OFF zich verenigd tot een verkiezingslijst om dit aanslepend sanitair seksisme op lokaal niveau effectief aan te pakken.
Deze specifieke vorm van seksisme is een schoolvoorbeeld van de algemene ongelijkheid tussen verschillende bevolkingsgroepen in de maatschappij. Sanitaire ongelijkheid komt niet enkel tot uiting door het tekort aan toiletten voor vrouwen, maar ook door gebrekkige infrastructuur die meestal niet is aangepast aan personen met een rolstoel of een andere functiebeperking. De onnodige genderbinaire opdeling (vrouw-manopdeling) levert daarnaast ook problemen op voor transpersonen, vaders die geen luiertafels ter beschikking hebben, enzovoort.
Vanuit PISS-OFF hebben we een intersectionele kijk op het sanitair beleid binnen onze stad. Daarmee bedoelen we dat er met zoveel mogelijk invalshoeken van verschillende gediscrimineerde bevolkingsgroepen rekening moet worden gehouden bij het maken van plannen en beleidsmaatregelen. Op lokaal niveau willen we dan ook deze concrete ongelijkheid fundamenteel aanpakken met aandacht voor verschillende domeinen zoals veiligheid, hygiëne, gezondheid, duurzaamheid en de bewegingsvrijheid van alle stadsgebruiksters in de openbare ruimte.
Waarom Gent?
Hoewel Gent in België een goed voorbeeld is op het vlak van sanitaire voorzieningen en gaandeweg een eigen beleid daarrond heeft uitgewerkt, merkt PISS-OFF dat sanitair seksisme nog altijd van kracht is. Op stadsniveau zijn er nog steeds meer urinoirs voor mannen dan gratis toiletten waar iedereen gebruik van kan maken.
Dankzij de jarenlange strijd van Plasactie vzw, zijn sinds 2014 de toiletten gratis op de Gentse Feesten. Maar het aantal gratis toiletpotten waarop iedereen terecht kan is nog steeds beduidend minder dan het aantal urinoirs voor mannen. Bovendien sluiten veel van deze gratis openbare toiletten na een bepaald uur, waardoor feestende vrouwen in de vroege uurtjes aan hun lot worden overgelaten of ze noodgedwongen naar huis moeten. Kiezen ze om te blijven dan moeten ze een zaak binnenstappen om te consumeren of ergens 50 cent betalen, of ze kunnen in laatste instantie wildplassen. Daarvoor riskeren ze een GAS-boete. Op die manier ondervinden (wildplassende) vrouwen een dubbele discriminatie. Enerzijds beschikken ze over minder gratis en toegankelijke toiletten dan (wildplassende) mannen, anderzijds worden ze gelijk beboet. Maar buiten de Gentse Feesten merken we dit fenomeen ook op in de uitgaansbuurten. Het legt niet alleen de bewegingsvrijheid van vrouwen, maar ook van andere stadsgebruiksters zoals transpersonen en mensen met een functiebeperking aan banden.
Gent is een superdiverse stad waar cultuur, wetenschap, duurzaamheid, verdraagzaamheid, innovatie,… elkaar constant kruisen. Deze stad biedt daarom het ideaal klimaat voor de effectieve uitbouw van een fundamenteel gelijk en inclusief sanitair beleid waar iedereen baat bij heeft. We geloven dat een stad als Gent dit ook verdient en zichzelf daardoor op de (internationale) kaart kan zetten.
Wie zijn we?
PISS-OFF staat voor Plas Inclusieve Sanitaire Sensibilisering: Ons Feministisch Front.
De initiatiefneemsters en eerste kandidates van de PISS-OFF-lijst zijn Ashley Vandekerckhove en Baharak Bashar.
Ashley is een grassrootsactiviste die zich bezighoudt met structurele machtsongelijkheden. Ze is afkomstig uit een kansarm gezin, maar heeft dankzij de opofferingen van haar ouders en haar zuurverdiende jobstudentenloon een masterdiploma in de Theoretische en Experimentele Psychologie behaald. Momenteel is ze studente in de master Gender & Diversiteit, met een specifieke interesse in het androcentrisch denken, de verschillende vormen van seksisme en genderstereotypering. Ze is vrijwilligster bij allerhande organisaties die zich bezighouden met vrouwenrechten en dierenrechten. Ze is een fervente feministe, veganiste en antikapitaliste en opiniemaakster bij de community sectie van dewereldmorgen.be.
Baharak is de oprichtster van de vzw Plasactie en de voorvechtster van de gelijke sanitaire rechten op de Gentse feesten. Ze is een gedreven feministe en de autrice van het boek “Djenghis, democratie en vrouwen. Een Iraanse van Gent naar Caïro”. Daarnaast schrijft ze ook artikels en opiniestukken op dewereldmorgen.be. Ze helpt als vrijwilligster in het Burgerplatform om transmigrantes tijdelijke bij gastgezinnen te laten opvangen. Zowel de Koerdische als de Palestijnse zaak liggen haar nauw aan het hart en ze zet zich in voor een inclusieve samenleving. Zelfbeschikkingsrecht en burgerlijke ongehoorzaamheid vindt ze heel belangrijk.
Naast de kandidates nemen een aantal vrijwilligsters de praktische ondersteuning voor de lijstvorming en de campagnevoering van PISS-OFF op zich.
Wat is het doel van PISS-OFF?
Het doel van PISS-OFF is om vanuit een intersectioneel feministisch kader aan een andere politiek te doen. Dankzij onze feministische achtergrond stellen we de verschillende machtsonevenwichten binnen de maatschappij en ook de maatschappij op zich kritisch in vraag. Dit doen we door sanitaire ongelijkheid aan de kaak te stellen.
Als lijst willen we de kiezeres niet enkel een andere vorm van politiek beloven, maar die ook daadwerkelijk beoefenen. Aangezien een eenduidige sanitaire regelgeving ontbreekt, zowel op stedelijk als op Vlaams en federaal niveau, willen we via onze verkozenes op stedelijk niveau het sanitaire beleid reglementeren zodat er kosteloze, hygiënische en toegankelijke sanitaire voorzieningen voor alle stadsgebruiksters komen, voldoende in aantal en voldoende verspreid.
We willen via PISS-OFF het hele patriarchale politieke bestel en het androcentrische kiessysteem aan de kaak stellen door vrouwen op verkiesbare plaatsen te zetten en ze inhoudelijk op de voorgrond te laten treden. Om reglementair in orde te zijn met de pariteitsregel van de kieswetgeving zal PISS-OFF beroep doen op (excuus)mannen.
Voor en achter de schermen is PISS-OFF een feministische lijst, want emancipatie begint van op de pot!
Is PISS-OFF een partij?
Neen, PISS-OFF is geen traditionele politieke lijst en heeft geen partijstructuur. De kandidates op de PISS-OFF-lijst, maar ook de campagnevoersters achter de schermen, zijn verenigd door hun visie op sanitaire gelijkheid, activisme en feminisme. Zij vormen het profiel en het DNA van de lijst.
Ze komen op voor gelijke rechten voor vrouwen en mannen, of die nu trans zijn (de genderidentiteit komt niet overeen met die geregistreerd bij de geboorte) dan wel cis (de genderidentiteit komt wel overeen met die geregistreerd bij de geboorte) en met of zonder een functiebeperking. PISS-OFF trekt daarom resoluut de kaart van de meest sanitair gediscrimineerdes binnen de samenleving en plaatst het solidariteitsprincipe hoog op de agenda.
PISS-OFF streeft daarnaast naar een duurzame levensstijl en gelooft in een inclusieve samenleving waar men bruggen bouwt tussen de mens en de natuur.
Hoe werkt PISS-OFF?
PISS-OFF blijft realistisch en neemt niet te veel hooi op de vork. Onze focus is en blijft sanitaire gelijkheid en dat is op zich al een complex gegeven. We stellen ons via een duidelijk, maar haalbaar programma een aantal doelstellingen die we binnen een enkele legislatuur kunnen realiseren.
Het sanitaire vraagstuk is een zeer uitdagend en multidisciplinair probleem. Om het op een doordachte manier te kunnen oplossen moet je beroep doen op de expertise van medicae en gezondheidsexpertes, belangengroepen, ruimtelijke plansters, productontwikkelaressen, architectes, openbare stadsdiensten, sociologes enzovoort, en dit zowel op privaat als op openbaar domein. PISS-OFF staat daarom open voor constructieve ideeën en concrete voorstellen uit verschillende kennisdomeinen en van alle stedelijke actoren om het huidige sanitair te democratiseren.
Daarnaast kijken we of onze voorstellen iedere burgeres ten goede komen en of ze aangepast zijn aan de specifieke noden, waarbij we rekening houden met gender (gendermainstreaming), maar ook met handicap (handistreaming). Deze vormen van mainstreaming werden respectievelijk in 2007 en 2016 door de federale overheid aangenomen, maar zijn nagenoeg onbestaande in de praktijk. Wij willen daar verandering in brengen.
De kandidates van PISS-OFF beschikken elk over hun eigen ervaring en expertise en hebben vertrouwen in elkaars capaciteiten en competenties en die van anderen. Ze streven er steeds naar om via debat tot een door de groep gedragen beslissing te komen. PISS-OFF gelooft in concrete en directe actie en zal dit ook niet verloochenen, waar nodig staan de kandidates op straat en kaarten ze de ongelijkheden aan, waar nodig zitten ze aan tafel om tot dialoog en compromissen te komen. Maar steeds doen ze dit met een constructieve houding om het debat op gang te krijgen.
Heeft PISS-OFF een programma?
Ja. Het programma van PISS-OFF bestaat uit verschillende pijlers op diverse domeinen om inclusieve sanitaire rechten voor iedereen op lokaal niveau te waarborgen. De publieke en de private sanitaire dienstverlening is in België noch op lokaal niveau, noch op provinciaal, Vlaams en Federaal niveau gereglementeerd. Daarom is het zo belangrijk dat PISS-OFF via het gemeentereglement de volgende 10 sanitaire vraagstukken aanpakt:
(1) Van exclusief naar inclusief sanitair voor iedereen
PISS-OFF wil dat Stad Gent enkel nog investeert in de bouw van en/of renovatie naar genderinclusieve en toegankelijke toiletten op het openbaar domein.
(2) Toegankelijk en inclusief sanitair in de bouwvoorwaarden
PISS-OFF vraagt om bij bouwvergunningen voor publieke en semi-publieke renovatie- of nieuwbouwwerken een clausule rond toegankelijke toiletten op te nemen. Daarnaast wil PISS-OFF iedereen die betrokken is bij dit proces aansporen om samen met gebruiksters na te denken hoe het sanitair inclusief kan worden aangeboden.
(3) De vermarkting van de openbare toiletten aan banden leggen
PISS-OFF wil via het gemeentereglement verhinderen dat publieke en semi-publieke toiletten op grondgebied Gent in concessie gegeven worden. Stad Gent moet garant staan voor de eerlijke uitbating van deze openbare dienstverlening. We pleiten daarbij voor jobcreatie in waardige statuten voor het onderhoudspersoneel binnen de stad.
4) Stimuleren van de sanitaire dienstverlening van winkels e.d. aan eigen klantes
PISS-OFF wil via het gemeentereglement een kosteloze en inclusieve sanitaire dienstverlening aan de klantes waarborgen.
(5) Opzetten van een sanitair netwerk binnen de stad
PISS-OFF wil via een premie in de vorm van een belastingvoordeel en/of positieve reclame private en semi-private speelsters aanmoedigen om hun eigen toiletten tijdens hun openingsuren voor het publiek open te stellen. Aanvullend wil PISS-OFF ook het Gentse toiletplan hertekenen en een jaarlijkse campagne houden om dit bekend te maken.
(6) Oprichten van een sanitair fonds
PISS-OFF pleit voor de oprichting van een apart sanitair fonds waarin de inkomsten van de wildplasboetes terechtkomen. De middelen van het sanitair fonds dienen exclusief aangewend te worden voor de verdere optimalisatie van een democratisch sanitair comfort voor iedereen.
(7) Invoeren van een tegemoetkomingsmaatregel voor sanitaire discriminatie
PISS-OFF stelt de realisatie van het toiletcomfort voor elke stadgebruikster voorop en vraagt de invoering van Sanitaire Cheques, te verstrekken aan iedereen die wordt gediscrimineerd.
(8) Inzetten op sanitaire opvoeding
PISS-OFF pleit voor een degelijke sanitaire opvoeding. Niet enkel emancipatie, maar ook civilisatie begint vanop de pot!
(9) Investeren in sanitaire innovatie
PISS-OFF wil een klimaat creëren waarbij in Gent geëxperimenteerd kan worden zodat de sanitaire voorzieningen op een duurzame manier uitgebouwd worden als winst voor mens en natuur.
(10) Aanstellen van een voltijdse sanitair coördinatrice
PISS-OFF vraagt de oprichting van een Sanitaire Cel met aan het hoofd een voltijdse coördinatrice die de verschillende actoren kan verenigen en een inclusief sanitair beleid kan implementeren.
Klik hier voor het uitgebreide programma.